In de ban van zilver
Zilver, is net als goud, een edelmetaal. De groep edelmetalen bestaat uit acht elementen, te weten zilver, goud en de platina metalen. Zilver is een edelmetaal dankzij de bijzondere eigenschappen die het heeft. Zilver heeft een zuivere, witte kleur, het roest niet waardoor het duurzaam is en tot slot is zilver makkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is.
De kwaliteit van zilver
Puur zilver is van nature te zacht om verwerkt te worden tot een sieraad of gebruiksvoorwerp. Het zou te snel slijten of verbuigen waardoor het onbruikbaar wordt. Daarom wordt ook zilver samengesmolten met andere metalen, zoals met koper. Er ontstaat dan een legering, waarbij de hoeveelheid puur zilver in zo’n legering het zilvergehalte bepaalt. Dit zilvergehalte wordt in duizendsten aangegeven.
Keurtekens als waarborg
Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens afgeslagen. Daarmee is dit een van de oudste vormen van consumentenbescherming. Zelfs een wettelijke bescherming, want de Waarborgwet 1986 garandeert dat een voorwerp met, volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat.
Ieder zilveren voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken.
Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilverlegeringen:
– 1e gehalte zilver (925/000)
– 2e gehalte zilver (835/000)
– 3e gehalte zilver (800/000)
Bron: Sieraden Informatie Centrum