Horloges

Horloges, dragers van de tijd

Bijna iedereen bezit tegenwoordig wel een horloge. Door het overweldigende aanbod in alle prijsklassen, bezitten veel mensen zelfs een kleine ‘collectie’, zodat ze bijvoorbeeld tijdens het sporten een ander klokje kunnen dragen dan op een avondje uit.

Horloges kunnen ieder kledingbeeld completeren en zijn in alle denkbare stijlen te koop. Van tijdloos klassiek tot ecologisch verantwoord of dynamisch sportief, er is altijd wel een horloge te vinden dat jouw persoonlijkheid kan onderstrepen.

Om je een indruk te geven van ons leveringsprogramma, hebben we diverse merken op onze site gezet. Compleet kunnen we op de site niet zijn, maar kom even bij ons binnen en we zullen je graag adviseren.

Wat is tijd?

Tijd is belangrijk in ons dagelijks bestaan. De moderne mens benut zijn dag vaak tot op de minuut en het horloge speelt daarbij een cruciale rol. Polshorloges zijn er in vele prijsklassen en uitvoeringen. Van enkele tientjes voor een kunststof exemplaar tot zeer hoge bedragen voor een exclusief model, gemaakt van edelmetaal. Het woord horloge komt van het Latijnse ‘horologium’ dat letterlijk ’tijdzeggen’ betekent. In de wereld van ‘de tijd’ worden veel vaktermen gebruikt. De meest voorkomende hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Vaktermen

Een mechanisch horloge functioneert door middel van het klassieke ‘opwindmechanisme’. Dit type horloge leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar is inmiddels bezig met een come-back. Het is raadzaam een mechanisch horloge iedere dag rond dezelfde tijd -bij voorkeur in de ochtend- op te winden.

Kwartshorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Kwartshorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee.

De termen ‘analoog’ en ‘digitaal’ hebben betrekking op de wijze waarop een horloge de tijd weergeeft. Een horloge met wijzers wordt ‘analoog’ genoemd, een ‘digitaal’ horloge vertaalt de tijd in vier cijfers.

Het automatische horloge windt zichzelf op door de beweging van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden.

Een chronograaf geeft de tijd aan in tienden van een seconde. Chronografen worden gebruikt om snelheid, afstand of hoogte te meten. Er zijn speciale modellen voor piloten, astronauten, parachutisten en zelfs voor blinden. De meeste chronografen zijn water-, stof-, wind- en shockproof.

Kristalglas is harder dan gewoon mineraal- of vensterglas. Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame horlogeglas dat er is. Saffierglas is ook bij intensief gebruik zeer krasbestendig.

Bron: Sieraden Informatie Centrum