Mondaine

Mondaine, official Railwaywatch

Wie kent niet de stationsklok met het stop-to-go uurwerk, waarbij de tijd op de twaalf even stil lijkt te staan…..Mondaine, waarvan een belangrijk deel van de collectie is gebaseerd op de in 1944 door de Zwitser Hans Hilfiker ontworpen klok, heeft het magische moment van de twee seconden nu weten te vangen in een polshorloge: de Mondaine Stop2Go.

Stop2Go

Het moment is even simpel als fascinerend, die twee seconden waarin de secondewijzer stilstaat en de minutenwijzer een minutenstreepje verder springt. Mondaine heeft het 4 jaar gekost dit technisch te bewerkstelligen in een polshorloge.

De oplossing lag in het gebruiken van twee afzonderlijke motoren, waarvan de ene de zwevende secondewijzer en de ander de springende minutenwijzer en de urenwijzer voortbeweegt. De secondewijzer wordt daarnaast door een geïntegreerd circuit aangestuurd dat er voor zorgt dat deze in 58 seconden rondgaat en dan 2 seconden wordt tegengehouden, om na precies 60 seconden dus weer aan het volgende rondje te beginnen. De Mondaine Stop2Go is voor veel liefhebbers een langverwachte introductie, die nu eindelijk op de markt is gekomen.

Mondaine ook als polshorloges, ontworpen in 1944 begon met één model in twee maten. Inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige horlogecollectie, met natuurlijk de originele wijzerplaat als uitgangspunt voor de diverse ontwerpen. Sinds 2001 is de collectie flink uitgebreid met modellen als: Big Date, Mikro, 2 Times Zones, Gents sportline en de Chrono Big date.

Website: Mondaine